Det börjar bli grönt

Nu börjar allting växa och det är lättare att identifiera vissa växter. Vi har röjt rätt mycket, främst små granar, men har mycket kvar att göra på den fronten. Det är bra för omväxlingens skull att kunna vara ute en stund och röja bort lite växtlighet. I veckan kommer liljekonvaljerna att blomma ut. De växer på väg mot garaget som ligger en bit från vägen. Inte så praktiskt läge men det får vara just nu.


Framför huset och bort mot den östra sidan av tomten är det kaos. Ett ruttet äppelträd har varit hem till hästmyror som dessvärre har plötsligt flyttat in i huset. Vi bekämpar så gott vi kan och jag kommer att skriva om upplevelsen lite längre fram. Det växer ett hav av lupiner som måste bort. Vi hittade en lie som vi har testat och det går utmärkt att skära lupinerna med. Det vi behöver mer av är tid men vi kommer att satsa på att åtminstone få bort dem innan de bildar frön i år. 


På bilden syns en massa träd som vi ska inventera senare. Det är lätt att börja på olika projekt samtidigt men det är inte bra om det blir för många som aldrig tar slut. Jag gillar att ha två-tre större saker på gång och flera mindre som vi kan avsluta på några timmar. Det är ett väldigt bra pepp att kunna pricka av det som är gjort. Vi börjar och slutar varje dag med en kort avstämning där inköp och planering av lunch och middag ingår. Vi sparar mycket tid genom att planera ordentligt och lämna lite luft för pauser. Att renovera ett gammalt hus kräver mycket energi och jag är stenhård på att vi inte ska satsa ta i för mycket eftersom man lätt kan tröttna på projektet då. Att ha lite oplanerad tid underlättar också om någon av oss blir sugen på att göra något särskilt.

För ett par veckor sedan  röjde vi bort lite sly och upptäckte ett gammalt äppelträd bland alla granar. Trädet verkade dött men vi såg att den hade små, små knoppar och vi tänkte att det kanske skulle bli glad om det fick luft och sol. Vi tog bort de flesta andra små träd runtomkring äppelträdet och beskärde rätt många döda grenar på det. Nu blommar trädet för fullt!


Vi ska ta bort fler granar så småningom men det är en bra början. Om det blir några äpplen till hösten kommer älgarna att uppskatta dem.

Jag tror att det bästa trädet vi har är en mycket vacker ek som är frisk och växer fint en bit från huset, precis vid en av brunnarna. Jag kan tänka mig att den brunnen inte har så mycket vatten när växtsäsongen kommer igång ordentligt men eken är fantastisk. Just en sådan man vill klättra upp i... vilket jag kommer att göra snart. 


Vyn från ekonomibyggnaden är inspirerande trots all sly som finns kvar. 


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Det döda trädet

Ingen överraskning, precis

Hemligheter i väggarna, del 2